91 Days


 Vito Corleone’nin ölümünden sonra uzun yıllar geçti. Ama mafya o zamandan bu zamana kadar hiç durmadı. Hala köşe başlarında iç hesaplaşmalar görülüyor, kesik at kafaları yataklardan çıkmaya devam ediyor. Sinema’nın mafya filmleri ile alakadarlığı “Godfather” gibi güçlü bir filmin ortaya çıkmasına vesile oldu ve sonrasında bir çok mafya filmi daha çekilmeye devam etti. Anime camiası da mafya konularını anlatmaktan geri durmadı ve bir çok örneğini biz izleyicilere sundu. Onlardan biri ve en sevdiğim diyebileceğim “Gungrave” animesi bana kalırsa türünün en iyisi. Mafya’nın başındaki “BigDaddy” nin “Al Pacino”nun canlandırdığı “Michael Corleone” ye benzerliği ve bana kalırsa benzerlikten çok örnek alınarak saygı duruşunda bulunulması animeyi daha da etkileyici kılmıştı. Her Mafya ailesinin başındaki kişi Al Pacino’ya benzeyecek diye bir şey yok ama sinemada da; İtalyan asıllı Amerikalı Mafya rollerinde yada mafya babası rollerinde  bir Robert De Niro yada Al Pacino çalışmaları görebiliyoruz. Bunda efsane olmalarının ve nefis karakterler ortaya koymalarının payı var tabiki de.
İnceleyeceğim 91 Days animesini de başarılı bulduğum Gungrave ile kıyaslayacağım bende. Ama öncesinde ne anlatıyor 91 Days ona bakalım. Baş karakterimiz Angelo Lagusa ailesi ile ormanlık alandaki evlerinde mutlu mesut yaşarken , bir gün maskeli mafya üyelerinin evlerine baskın yapmasıyla hayatında geri dönülmez bir dönemece giriyor. Saklandığı dolaptan babası, annesi ve kız kardeşinin ölümünü izleyen Angelo,kendisi kaçarken hayatının kurtulmasını arkasından tetiği çekmeyen mafya üyesine borçlu. Bu olanlardan sonra 7 yıl geçiyor ve Angelo’yu bilmediğimiz bir şehirde, metruk bir binanın izbe odasında görüyoruz. Kendisine gelen mektubu okuduğunda Angelo’nun surat ifadesine dikkat! Çünkü Angelo daha sonra intikamını yeni oluşturacağı karakterinin içine gömüp adeta bir cadı avına çıkıyor. Mektupta yazan ,7 yıl önce ailesini öldürenlerin isimleri ve bu isimlerin artık fazla vakti yok. Angelo çocukluk arkadaşı Corteo’nun yanına gidip, mafyalar diyarı Kanunsuza taşınıyor. Corteo ile birlikte kaçak içki üretiyorlar ve ismini Kanunsuz Cennet koyuyorlar. Bu içki, Angelo’nun ailesini öldüren Vanettilerin içine sızmak için adeta bir anahtar niteliğinde.

 12 bölümlük animede işleyiş şehirdeki mafya ailelerinin birbirleriyle iktidar mücadelesi olarak söylenebilir. Bunun yanında ana izlencemiz Angelo’nun ( Vanettilerin arasına katılınca Avilio adını alıyor) intikamını almak için üst düzey planlar yapması ve kendisinden şüphe edilmemesini sağlaması. İşte burada bin bir tilkilikler dönüyor ve akıl oyunları havada uçuşuyor. Baş karakterimiz Angelo çok akıllı ve yüreğinde yanan aile acısını unutmuş değil. Onu hayatta tutan tek şey intikam hırsı. Onun için yaşamak önemsiz, ailesini katledenleri öldürmeden de ölmeye hiç niyeti yok.
 Vanetti ailesinin en büyük oğlu Nero ve yine ailenin en güvenilir adamlarından Vanno ile samimi olan Angelo her defasında kurnazlığını kullanarak herkesten bir adım önde oluyor. Animeyi izlerken hiç mi samimi olmadılar , Angelo hiç mi sevmedi kimseyi diyebilirsiniz ve demenizde lazım. Tom Cruise’un “EyesWithShut” filminde ki ayine dalması gibi , yaşadığı travmanın benzerini bu animede bende  yaşadım diyebilirim. Demek istediğim; Angelo son kişi olan Don Vanettiye kadar patır patır herkesi öldürmüyor; işler karışıyor, ihanetler oluyor, satranç tahtası kuruluyor,devriliyor,yine kuruluyor,şah çekiliyor ,piyon şah oluyor ve daha neler neler. Her bölümde bir atraksiyon ve kalp çarpıntısına hazır olun. 91 Days uykunuzu getirecek animelerden biri değil.
Çizimleri hoşuma gitti. 1920’li yılların mafya  ailelerini, mafyanın etkisi altında olan şehirleri iyi yansıtmışlar. Karakterler orjinal olmuş ve başka animelerde izlediğim hiç bir karaktere benzemiyorlar. Seslendirmenlerin de ağzına sağlık, üstlerine düşen görevi layıkıyla yapmışlar. Ama ne yazık ki bir Gungrave değil. Nedeni ne gelirsek; Angelo’nun geçmişine dair çok fazla bilgiye sahip olamıyoruz. Sadece bugününe ait doneler var elimizde. Ama Brandon Heat ve Harry McDowell’in gençlik, orta yaş ve yaşlılıklarına kadar izlettiren Gungrave karakterlerle bağ kurmamıza izin veriyordu. 91 Days animesinde ne Angelo ile ne de Nero ile empati kurabiliyorum. Yiyin birbirinizi, kim kimi indirirse demekten kendimi alamadım. Oysaki Gungrave de kimsenin başına kötü bir şey gelmesini istemiyordum. Buna sebep olan ise derinlikli yazılan senaryosu ve karakterlerin inciğini cıncığını bilmemiz idi. 91 Days bölüm sayısı az olduğundan belkide bana yukarıda bahsettiğim hisleri geçirmedi, ama bu animenin yavan olduğunu göstermiyor. Aksine her bölümünde heyecan metreyi bir tık daha arttırıyor ve son bölüme kadar bu enerjiyi hiç kaybetmiyor. Angelo’nun 91 gün sürecek intikam yolculuğuna sizde şahit olun. İyi seyirler.

(Bu yazı ilk olarak Sinegazete.net sitesinde yayınlanmıştır)

Yorumlar

Popüler Yayınlar