Youjo Senki


Sevimli bir kızın ana karakter olduğunu görünce hemen “Youjo Senki” radarıma girdi. Ama aslında bu kız bir erkekmiş! Durun hemen şaşırmayın. Önceki yaşamında Japon bir erkek olan Tanya, öldükten sonra ikinci bir hayata gözlerini açıyor. Doğu mistisizminde “reankarnasyon” denen bu olay Tanya’nın başına rastgele de gelmiyor. Tanrı’ya inanmayan karakterimiz Japonya’da büyük bir şirkette çalışırken günün birinde çalışanlarından biri tarafından metro istasyonunda raylara itekleniyor. Bu olaydan sonra olanlar oluyor. Tanrı inançsız olan karakterimize bir şans daha veriyor. Alternatif bir dünyada sarı saçlı, pörtlek gözlü şirin bir kız olarak dünyaya geliyor. Tanya adını alan isyankar kızımız yaşadıklarından sonra da Tanrıya adeta kin besliyor, ona inanmamaya devam ediyor. ( Tanrı’ya x varlığı adını yakıştırıyor)



 Yeni hayatında 1920’li yılların Almanyası’nda asker olarak yetişiyor ve “İmparatorluk” adı verilen, Almanya olduğu su götürmez ülkeye hizmet ediyor (Animede Almanya ya da diğer ülkelerin isimleri birebir geçmesede harf oyunları ile bu tanınırlık sağlanmış. Zaten giyim kuşam, isimler ve tiplemeler kimin kim olduğunu belli ediyor). Anime 1. Dünya Savaşı ekseninde geçiyor. Hikâye Tanya üzerine kurgulanmış. Onun gelişimi ve savaş alanındaki mücadelesi ön planda. En alt rütbeden binbaşı apoletleri takana kadar gösterdiği zeka ve savaş performansı animenin mikenk taşı. Kendisinin gelgitleri güzel yansıtılmış. Ölmemek ve rahat bir yaşam için geri hizmette bulunmak istiyor ama sonrasında en ön saflardaki cephelerde savaşıyor. Ardı arkası kesilmeyen başarıları sebebi ile “Küçük kız bedenindeki bir canavar” olarak nitelendiriliyor. Ülkesini için kazandığı zaferler sonrası “Rhine Şeytanı“ lakabı ile anılır oluyor. Karşımızda orduda 10 yaşında en üst kademelere gelen bir kız çocuğu var.

 Her şey buraya kadar çok güzelmiş gibi gözüküyor ama maalesef öyle değil. Daha önce izlemiş olduğum; “İniyushaki”, “91 Days”, “Dedektif Yakumo” animeleri gibi “Youjo Senki” de 12 bölümden oluşuyor. Ne yazık ki elindeki imkanları iyi kullanamıyor bu anime. Diğer animelerin de devam sezonları yok ama 2. sezonları gelse izlerim. Youjo Senki ise 7. bölümden sonra gına getirtiyor. İlk bölümlerde; Rhine cephesi başta olmak üzere savaşlar iyi gidiyordu ve anlamlıydı ama sonra salt savaş izlemek beni çok bunalttı. Üstelik Tanya’nın karşısına dişine göre bir rakip bile çıkartmamışlar. Acaba Tanrı Tanya’ya iltimas mı geçiyor demekten kendimi alamadım. Büyücü birliği olarak anılan grubun başında binbaşı olan Tanya ve adamları ne tür büyüler yapıyor o da meçhul! Büyü kavramı hakkında bilgimiz yok, daha çok savaş teknolojisine benziyorlar. Üst kademedeki subaylar ve komutanların geçmişleri ve kişilikleri anlatılmayınca bağ kurmakta zorlandım. Açıkçası Tanya’nın yüzü suyu hürmetine izlenecek bir anime olmuş. Son bölüm 2. sezona göz kırpıyor, gelir mi bilmiyorum. (Temennim gelmemesinden yana) Carlos Zen’in hafif romanından uyarlanmış, manga çıktıktan sonra görselde de şanslarını denemişler ama 1. Dünya Savaşı belgeseli olmaktan kurtulamamış. Benim gözümde animede şöyle bir mantık hatası var; Tanya önceki yaşamında ölüyor. Orta yaşlarda ateist olarak gözlerini yumuyor ve kız çocuğu olarak dünyaya geliyor. Ruhani bazı olaylar yaşıyor ki bunlar artık işin son raddesi olan Tanrı ile konuşmak… Ama gelgelelim bu kızımız şükredip, hayatını ibadete adayacağına, gidip Tanrı’yı tekmelemekten bahsediyor ya da birebir konuşmalarında X varlığa silah sıkmışlığı bile var. Bu kızımızın bu hal ve hareketlerinin sebebini bilemediğimizden çoğu şey havada asılı kalıyor. Bu yaşananlardan sonra normal bir bireyin secdeye kapanması gerekirken onun hareketleri (savaş meydanındaki ölümcül dansları) benim Tanya ile aramdakı bağı uzaklaştırdı.


 Serinin yönetmeninin daha önceki işleri olan “Dantalion no Shoka” ve “Punch Line”ı izlemedim ve açıkçası çok da merak etmiyorum… Youjo Senki’yi yapan firma “Nut” ise ilk defa bu işe girişmelerinin neticesinde, piyasada tutunmak istiyorlarsa daha dişe dokunur projeler yapmalarının gerekliliğini umarım düşünüyorlardır. Yoksa çok kapanan animasyon şirketi var. Tabutçu her zaman köşede ölçüm almaya devam ediyor. Aman dikkat edin…

 Çizimler göz yormuyor ama mükemmel işlerde yok karşımızda. Müzikler ise ortalama işler benim nezdimde. Şu an unuttum gitti mesela… “Youjo Senki” tarih meraklıları için önerilebilir, izlenecek anime olsun ister çamurdan olsun, Tanya’da Allah kuludur, “Youjo Senki” benim animem olsun diyenler için birebir….

(Bu yazı ilk olarak Sinegazete.net sitesinde yayınlanmıştır)

Yorumlar

Popüler Yayınlar